Parmazánové rizoto

Jak říká můj oblíbený Ital Emanuel Ridi, není rizoto jako rizoto. Díky kombinaci cibule, rýže arborio, parmazánu a másla je výsledek zkrátka pohlazení na duši. Vždy, když si tohle rizoto uvařím, vrátím se ve vzpomínkách do mojí milované, sluncem zalité Itálie. A když ještě navrch přihodím krevety?! Achh… 


IMG_5396_postcarddd IMG_5419_postcard


• Doba přípravy: cca 5 minut • Doba vaření: cca 25 – 30 minut • Počet porcí: 4


  • cca 1 – 1,5 litru hovězího vývaru
  • 50 gramů másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 420 gramů rýže arborio
  • 50 gramů parmazánu
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • krevety

  1. V jednom hrnci si přivedeme hotový hovězí vývar k varu a poté ho necháme lehce probublávat.
  2. V dalším kastrolu si rozehřejeme máslo a olivový olej a osmahneme na jemno nakrájenou cibulku doměkka.
  3. Do kastrolu přisypeme rýži a rychle a důkladně vše promícháme.
  4. K rýži přilijeme naběračku vývaru a neustále mícháme. Když se absorbuje všechen vývar, přilijeme další naběračku vývaru.
  5. Takhle pokračujeme do té doby, než rýže změkne. Trvá to okolo půl hodinky.
  6. Do rizota přidáme nastrouhaný parmazán a mícháme dokud se sýr neroztaví.
  7. Já ještě přidávám trochu másla na dochucení, špetku soli (pozor na ni, parmazán je dost slaný sám o sobě).
  8. Nakonec si připravíme krevety, které mám už den předem naložené v olivovém oleji s česnekem, bazalkou, solí a čerstvým pepřem.
  9. Podáváme s krevetami, zakápnuté trochou olivového oleje, a posypané parmazánem.

Napsat komentář