Jak říká můj oblíbený Ital Emanuel Ridi, není rizoto jako rizoto. Díky kombinaci cibule, rýže arborio, parmazánu a másla je výsledek zkrátka pohlazení na duši. Vždy, když si tohle rizoto uvařím, vrátím se ve vzpomínkách do mojí milované, sluncem zalité Itálie. A když ještě navrch přihodím krevety?! Achh…
• Doba přípravy: cca 5 minut • Doba vaření: cca 25 – 30 minut • Počet porcí: 4
- cca 1 – 1,5 litru hovězího vývaru
- 50 gramů másla
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 420 gramů rýže arborio
- 50 gramů parmazánu
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- krevety
- V jednom hrnci si přivedeme hotový hovězí vývar k varu a poté ho necháme lehce probublávat.
- V dalším kastrolu si rozehřejeme máslo a olivový olej a osmahneme na jemno nakrájenou cibulku doměkka.
- Do kastrolu přisypeme rýži a rychle a důkladně vše promícháme.
- K rýži přilijeme naběračku vývaru a neustále mícháme. Když se absorbuje všechen vývar, přilijeme další naběračku vývaru.
- Takhle pokračujeme do té doby, než rýže změkne. Trvá to okolo půl hodinky.
- Do rizota přidáme nastrouhaný parmazán a mícháme dokud se sýr neroztaví.
- Já ještě přidávám trochu másla na dochucení, špetku soli (pozor na ni, parmazán je dost slaný sám o sobě).
- Nakonec si připravíme krevety, které mám už den předem naložené v olivovém oleji s česnekem, bazalkou, solí a čerstvým pepřem.
- Podáváme s krevetami, zakápnuté trochou olivového oleje, a posypané parmazánem.