Kokosovo-čokoládový dort Lotus

Tenhle kokosovo-čokoládový dort byl jednou velkou improvizací. O to větší překvapení byla jeho chuť. Lehoučký korpus s minimem mouky, nahrazený kokosem a kokosovým mlékem. K tomu dva druhy krému, jeden klasický vanilkový a druhý z mých oblíbených sušenek Lotus. Proto taky ten název. No, trochu jsem se bála, abych dort nepřekombinovala, ale výsledek byl super. Žádná přeslazená hutná bomba. Takže za mě palec nahoru. Na oslavy všeho možného ideální varianta pro malé i velké. Navíc je opět z kategorie jednoduchých a rychlých dortů, takže z něj nemusíte mít vůbec strach! 


IMG_3698_postcard


• Doba přípravy: cca 15 minut  • Doba pečení: 75 minut  

Doba dokončení a sestavení dortu: cca 30 minut  Počet porcí: 6 – 8


Ingredience

  • Kokosovo-čokoládový korpus
  • 160 gramů polohrubé mouky 
  • 140 gramů jemně strouhaného kokosu
  • 100 gramů kokosového mléka 
  • 30 gramů kvalitního kakaa
  • 60 gramů třtinového cukru 
  • 6 vajec
  • 2 lžíce kypřícího prášku 
  • 1 lžíce vanilkového extraktu 
  • Vanilkový krém
  • 250 gramů mascarpone
  • 50 gramů močkového cukru 
  • 1 vysokoprocentní smetana na šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 1 vanilkový lusk
  • Sušenkový krém
  • 250 gramů mascarpone
  • 50 gramů moučkového cukru 
  • 1 vysokoprocentní smetana na šlehání 
  • 1 ztužovač šlehačky 
  • 5 lžic sušenkové pomazánky Lotus Biscoff (BISCUIT SPREAD)  
  • hrst čerstvých jahod
  • hrst čerstvých malin
  • hrst čerstvých borůvek
  • sušenky Lotus Biscoff 

Postup


  1. Troubu si rozpálíme na 180ºC.
  2. Pomocí robota si nejprve vyšleháme všechny tekuté ingredience s cukrem. Potom přidáme vejce.
  3. Sypké ingredience si smícháme a přidáme k tekuté směsi, dochutíme vanilkovým extraktem a dáme na cca 30 minut péct. 
  4. Během pečení si připravíme krémy. 
  5. Vyšleháme smetanu s cukrem a ztužovačem šlehačky. Opatrně přidáme mascarpone, promícháme a rozdělíme si krém do dvou misek. Jednu polovinu dochutíme vanilkou. K druhé polovině přidáme sušenkovou pomazánku a pořádně promícháme.
  6. Krémy si necháme pořádně vychladit. 
  7. Omyjeme si ovoce, rozdělíme na dvě poloviny, z nichž tu jednu nakrájíme na menší kousky. 
  8. Vychladlý korpus si dvakrát podélně rozkrojíme.
  9. Jedno patro naplníme vanilkovým krémem a posypeme ovocem, druhé patro naplníme sušenkovým krémem a posypeme ovocem. 
  10. Vrchní část si můžete udělat podle svého. Já zkombinovala oba dva krémy s ovocem a dozdobila jsem sušenkami. 
  11. Díky kokosovému mléku je korpus krásně vláčný hned po upečení a nemusí se tedy nechávat uležet. 

IMG_3704
IMG_3703

Napsat komentář