Kdo by tyhle barevné, sladké poklady nemiloval? Navíc se dají dělat na milion způsobů, tudíž každý kousek může být jedinečný a originální. Já tentokrát experimentovala s různými chutěmi a navíc jsem si vyhrála s jejich velikonoční výzdobou. V souboji čtyř druhů mých velikonočních cupcaků, jmenovitě – Vanilka / Vanilla cupcake, Jahoda / Strawberry cupcake, Banán-nutella / Banana-nutella cupcake a Burákové máslo / Peanut butter cupcake zvítězil poslední zmíněný. Burákový. No jako fakt mňam!
• Doba přípravy: cca 30 minut • Doba pečení: 20 minut
• Počet cupcakes: cca 15 velkých a 30 malých
Ingredience
Každý má jiný postup výroby cupcaků. Já zvolila tu nejjednodušší cestu – vytvořím si základní těsto, které si pak rozdčlím na několik dílů a ty pak ochutím podle libosti.
- Základní těsto:
- 300 gramů hladké mouky
- 50 gramů polohrubé mouky
- 150 gramů krupicového cukru
- 4 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 100 gramů másla
- 3 vejce
- 250 ml mléka
- 2 vanilkové cukry
- 1 citronový cukr (případně 2 lžičky citronové kůry)
- Vanilkové těsto:
- 1/4 základního těsta
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Jahodové těsto:
- 1/4 základního těsta
- 2 větší jahody
- Banánovo-nutellové těsto:
- 1/4 základního těsta
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička skořice
- 1 banán
- trocha Nutelly
- Arašídové těsto:
- 1/4 základního těsta
- 1 lžíce kakaa
- trocha Arašídového másla (doporučuju úžasné Smooth Peanut Butter z Marks and Spencer)
U krému postupuji stejně, jako u těsta. Udělám si jeden základní krém, rozdělím na díly a ochucuji dle libosti.
- Základní krém:
- 100 gramů másla
- 100 gramů krupicového cukru
- 600 gramů mascarpone
- 200 ml vysokoprocentní smetany na šlehání
- ztužovač šlehačky
- 2 vanilkové cukry
- Vanilkový krém:
- 1/4 základního krému
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- Jahodový krém:
- 1/4 základního krému
- 3 větší jahody
- Nutellový krém:
- 1/4 základního krému
- 3 lžíce nutelly
- Burákový krém:
- 1/4 základního krému
- 3 lžíce burákového másla
Jelikož jsem dělala cupcaky velikonoční, použila jsem na ozdobu čokoládová vajíčka z Marks and Spencer, marcipánová králičí ouška, kousky jahod a domácí griliáš.
Postup
- Základní těsto
- S dostatečným předstihem si necháme rozpustit máslo. Když je vychladlé smícháme ho s mlékem a vejci.
- V druhé míse si smícháme všechny sypké ingredience.
- Za pomoci šlehače důkladně spojíme tekuté a sypké ingredience.
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Těsto si rozdělíme na čtyři rovné díly:
- Vanilkové: k základnímu těstu přidáme vanilkový extrakt a pečlivě promícháme.
- Jahodové: k základnímu těstu přidáme vidličkou rozmačkané jahody
- Nutellové: k základnímu těstu přidáme vidličkou rozmačkaný banán, kakao a skořici
- Arašídové: k základnímu těstu přidáme kakao
Košíčky na cupcaky plníme těstem do poloviny. U nutellových navíc přidáme lžičku nutelly a u arašídového přidáme lžičku másla doprostřed těsta. Pečeme cca 20 minut.
- Základní krém
- Smetanu si ušleháme se ztužovačem a vanilkovým cukrem do tuhé šlehačky.
- V jedné míse si máslo vyšleháme s cukrem do světlé pěny.
- V další míse si vyšleháme mascarpone.
- Všechny složky spojíme opatrně dohromady.
- Rozdělíme si krém na čtyři rovné díly:
- Vanilkové: k základnímu krému přidáme vanilkový extrakt a pečlivě prošleháme
- Jahodové: k základnímu krému přidáme vidličkou rozmačkané jahody a pečlivě prošleháme (záleží na každém, zda chce krém s kousky jahod – co se týče zdobení, je praktičtější varianta bez kousků, ty mají totiž tendenci se zasekávat v cukrářském pytlíku)
- Nutellové: k základnímu krému přidáme Nutellu a pečlivě prošleháme
- Arašídové: k základnímu krému přidáme Arašídové máslo a pečlivě prošleháme
Krémy si dáme během pečení ztuhnout do lednice. Když máme cupcaky hotové a dostatečně vychladlé, zdobíme je hotovými krémy.