Velikonoční cupcakes

Kdo by tyhle barevné, sladké poklady nemiloval? Navíc se dají dělat na milion způsobů, tudíž každý kousek může být jedinečný a originální. Já tentokrát experimentovala s různými chutěmi a navíc jsem si vyhrála s jejich velikonoční výzdobou. V souboji čtyř druhů  mých velikonočních cupcaků, jmenovitě – Vanilka / Vanilla cupcake, Jahoda / Strawberry cupcake, Banán-nutella / Banana-nutella cupcake a Burákové máslo / Peanut butter cupcake zvítězil poslední zmíněný. Burákový. No jako fakt mňam!


IMG_2444_postcard


 • Doba přípravy: cca 30 minut Doba pečení: 20 minut 

• Počet cupcakes: cca 15 velkých a 30 malých 


Ingredience

Každý má jiný postup výroby cupcaků. Já zvolila tu nejjednodušší cestu – vytvořím si základní těsto, které si pak rozdčlím na několik dílů a ty pak ochutím podle libosti. 

  • Základní těsto:
  • 300 gramů hladké mouky
  • 50 gramů polohrubé mouky 
  • 150 gramů krupicového cukru
  • 4 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 100 gramů másla
  • 3 vejce
  • 250 ml mléka
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 citronový cukr (případně 2 lžičky citronové kůry)

  • Vanilkové těsto:
  • 1/4 základního těsta
  • 1 lžička vanilkového extraktu 

  • Jahodové těsto:
  • 1/4 základního těsta
  • 2 větší jahody 

  • Banánovo-nutellové těsto:
  • 1/4 základního těsta 
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 banán 
  • trocha Nutelly

  • Arašídové těsto:
  • 1/4 základního těsta 
  • 1 lžíce kakaa
  • trocha Arašídového másla (doporučuju úžasné Smooth Peanut Butter z Marks and Spencer) 

U krému postupuji stejně, jako u těsta. Udělám si jeden základní krém, rozdělím na díly a ochucuji dle libosti.

  • Základní krém:
  • 100 gramů másla 
  • 100 gramů krupicového cukru 
  • 600 gramů mascarpone
  • 200 ml vysokoprocentní smetany na šlehání 
  • ztužovač šlehačky 
  • 2 vanilkové cukry 

  • Vanilkový krém:
  • 1/4 základního krému 
  • 2 lžičky vanilkového extraktu 

  • Jahodový krém:
  • 1/4 základního krému 
  • 3 větší jahody 

  • Nutellový krém:
  • 1/4 základního krému 
  • 3 lžíce nutelly

  • Burákový krém:
  • 1/4 základního krému
  • 3 lžíce burákového másla 

Jelikož jsem dělala cupcaky velikonoční, použila jsem na ozdobu čokoládová vajíčka z Marks and Spencer, marcipánová králičí ouška, kousky jahod a domácí griliáš.


Postup

  • Základní těsto
  1. S dostatečným předstihem si necháme rozpustit máslo. Když je vychladlé smícháme ho s mlékem a vejci. 
  2. V druhé míse si smícháme všechny sypké ingredience. 
  3. Za pomoci šlehače důkladně spojíme tekuté a sypké ingredience. 
  4. Předehřejeme troubu na 180 °C. 
  5. Těsto si rozdělíme na čtyři rovné díly:
  • Vanilkové: k základnímu těstu přidáme vanilkový extrakt a pečlivě promícháme. 
  • Jahodové: k základnímu těstu přidáme vidličkou rozmačkané jahody 
  • Nutellové: k základnímu těstu přidáme vidličkou rozmačkaný banán, kakao a skořici
  • Arašídové: k základnímu těstu přidáme kakao 

Košíčky na cupcaky plníme těstem do poloviny. U nutellových navíc přidáme lžičku nutelly a u arašídového přidáme lžičku másla doprostřed těsta. Pečeme cca 20 minut. 


  • Základní krém
  1. Smetanu si ušleháme se ztužovačem a vanilkovým cukrem do tuhé šlehačky.
  2. V jedné míse si máslo vyšleháme s cukrem do světlé pěny. 
  3. V další míse si vyšleháme mascarpone.
  4. Všechny složky spojíme opatrně dohromady.
  5. Rozdělíme si krém na čtyři rovné díly:
  • Vanilkové: k základnímu krému přidáme vanilkový extrakt a pečlivě prošleháme
  • Jahodové: k základnímu krému přidáme vidličkou rozmačkané jahody  a pečlivě prošleháme (záleží na každém, zda chce krém s kousky jahod – co se týče zdobení, je praktičtější varianta bez kousků, ty mají totiž tendenci se zasekávat v cukrářském pytlíku) 
  • Nutellové: k základnímu krému přidáme Nutellu a pečlivě prošleháme 
  • Arašídové: k základnímu krému přidáme Arašídové máslo a pečlivě prošleháme 

Krémy si dáme během pečení ztuhnout do lednice. Když máme cupcaky hotové a dostatečně vychladlé, zdobíme je hotovými krémy.  


IMG_2444


Napsat komentář