Moje snídaně snů

Ještě do nedávna jsem si myslela, že dokonalá snídaně jsou míchaný vajíčka a lívance. Jo, tahle klasika nikdy nezklame a mám jí ráda pořád. Ale už mi to tak nějak nestačí. Tohle je pro mě zkrátka vrchol blaha. Protože dát si po ránu dobrou snídani, je zárukou toho, že vás (přinejmenším prvních pár hodin) nic nevyvede z míry. Tak tady to je. Můj poklad. Tak si ho važte! Snídejte! A hlavně pořádně!

obrázek


 

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou a zeleným chřestem


Ingredience


 

  • Holandská omáčka:
  • 2 porce – 150 g
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce vody
  • špetka soli
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 3 lžíce suchého bílého vína
  • 1 lžíčka citrónové šťávy
  • 100 g másla

 

  • dále budeme potřebovat:
  • zelený chřest (podle potřeby) – na dvě porce většinou 10-12 ks
  • 4 větší vejce
  • trochu octa
  • čerstvě namletý pepř a sůl na dochucení
  • pečivo

 Postup

  1. Je třeba najít si ten svůj postup, který vám bude připadat nejlepší a nejpraktičtější.
  2. Já si nejprve nechám pomalu rozpouštět máslo.
  3. V dalším hrnci si uvařím a osolím vodu, očistím si stonky chřestu, a když je voda vařící, nechám ho pět minut povařit.
  4. V dalším hrnci si smíchám sůl, pepř, vinný ocet a bílé víno. Za stálého míchání přivedu k varu a vařím cca 15 vteřin.
  5. Ve větší míse (která je vhodná na vodní lázeň) smíchám žloutky s vodou a potom za stálého míchání přidám směs octa, vína, pepře a soli.
  6. Jakmile dovaříme chřest, hrnec s vařící vodou si odstavíme. Dáme na něj misku z vaječnou směsí a začíná etapa šlehání – takovou tou klasickou šlehací metličkou. Šleháme to doby, dokud žloutky nezhoustnou. Trvá to asi 2 minuty, a za chvíli vás to začne štvát. Ale vydržte! Bude to stát za to.
  7. Do pěny začneme přidávat ještě horké máslo a šleháme. Opatrně přilévejte máslo, když ho tam dáte celé, tak je celá omáčka v čudu.
  8. Přidáme citronovou šťávu, dolijeme zbytek másla a podle potřeby dochutíme.
  9. Za chvilku máme krásnou omáčku, která by měla být hustější konzistence.
  10. Aby mi vše vydrželo teplé, rozehřeju si troubu, na cca 150°C. Vypnu ji, dám si do ní talíře na kterých mám chřest a pečivo na kterém budu podávat vejce benedikt.
  11. Jakmile je omáčka ready, pustím se do pošírovaných vajec.
  12. Vodu, ve které jsem vařila chřest, dám znovu vařit.
  13. Vejce si rozklepnu do sklenice s trochou octa. Ve vařící osolené vodě udělám vír, a vejce do něho vyliju. Díky víru se nám vajíčko krásně zabalí. Vařím ho cca 2 minuty.
  14. Vajíčka pokládám na pečivo a polévám je hotovou omáčkou.
  15. Tak! A zázrak je hotov!

  • žloutky musí být od bílků opravdu perfektně oddělené
  • když se vám bude zdát omáčka až moc hustá, nařeďte ji půl lžičkou vody
  • omáčka se nedá dobře ohřívat, proto ji dělejte vždy na poslední chvíli, a jen takové množství, které opravdu sníte
  • holandskou omáčku můžeme podávat i s kuřecím masem, rybami, zeleninou, prakticky se vším
  • zelený chřest se pravda hodí spíše k výraznějším chutím, protože je trochu nasládlý, s Holandskou omáčkou většinou podáváme chřest bílý
  • vejce benedikt se většinou ještě podávají se šunkou uvnitř, případně špenátem – variantu kterou zvolíte už je jen na vás

Domácí waffle s bílým jogurtem, ovocem a javorovým sirupem


Ingredience


  • Waffle:
  • 170 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 220 g hladké mouky
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva

 

  • dále budeme potřebovat:
  • bílý jogurt
  • čerstvé ovoce
  • javorový sirup
  • čerstvou mátu
    Postup

    1. Rozklepneme si vejce, a oddělíme si bílky od žloutků.
    2. Z bílků a špetky soli si ušleháme tuhý sníh.
    3. V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a zašleháme žloutky, olej a mléko.
    4. Směs šleháme tak dlouho, dokud těsto není úplně hladké, bez hrudek.
    5. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh.
    6. Připravujeme ve wafflovači nebo toasteru.
    7. Podáváme s bílým jogurtem, čerstvým ovocem a poléváme javorovým sirupem a zdobíme lístkem máty.

    Aby ta snídaně byla úplně dokonalá, nesmíte zapomenout na čerstvě vymačkaný fresh juice, kávu nebo čaj! Dobrou chuť!

P.S. Vysoce návykové!!


IMG_5215

 IMG_5214
IMG_5213

Napsat komentář