Tento recept je pro všechny zaneprázdněné milovníky výborných, domácích, ale hlavně jednoduchých dezertů! Trochu netradiční Carrot Cake, který není ani příliš sladký, díky jogurtu a mrkvi je krásně vláčný, díky pekanovým ořechům a javorovému sirupu trochu netradiční, a skořice v korpusu vám krásně provoní celou kuchyni.
•Doba přípravy: cca 30 minut • Doba pečení: 45 minut • Počet porcí: 9 – 12
Ingredience
- Korpus 20cm:
- 175 gramů třtinového cukru
- 175 gramů hladké mouky
- 250 gramů nastrouhané mrkve
- 115 gramů nastrouhaných pekanových ořechů (mohou být i vlašské, nebo mix s mandlemi)
- 150 gramů slunečnicového oleje
- 3 vejce
- 150 g bílého bio jogurtu
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce javorového sirupu (může být i lesní med)
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- Vanilková náplň:
- 500 gramů mascarpone (můžete nahradit i polotučným tvarohem)
- 1 vysokoprocentní smetana na šlehání
- 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru (pokud máte raději sladší, nemusíte s cukrem šetřit, nebo naopak nemusíte přidat vůbec)
- vanilkový lusk z Madagaskaru
- Na dozdobení:
- nasekané pekanové ořechy s mrkví
- kousky mrkve
Postup
- Troubu si rozehřejeme na 140°C a formu vyložíme pečícím papírem.
- Ve velké míse si smícháme vejce, olej, nastrouhané ořechy, – já půlku nastrouhala zcela najemno, druhou půlku nahrubo – mrkev, cukr a jogurt a javorový sirup.
- Postupně vmícháme mouku s kypřicím práškem, jedlou sodou a skořicí. Mícháme dokud nám nevznikne hladké těsto.
- Těsto vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě cca 45 minut.
- Během pečení si připravíme náplň a necháme ji chladit v lednici. Vyšleháme si smetanu s vanilkou z vanilkového lusku. Přidáme opatrně mascarpone (případně tvaroh) a vyšleháme do krému bez hrudek.
- Korpus si po vychladnutí překrojíme na dvě (případně tři) části. Každé patro naplníme krémem.
- Vrchní část ozdobíme ořechy, rozdrobeným zbytkem korpusu, a mrkví.
- Nejlepší je po odležení alespoň 12 hodin v ledničce.